geplaatst op 27 juni 2023 door Carine Engelen-Fraikin
In de vorige blog heb ik uitleg gegeven over de Sun Protection Factor.
Deze aanduiding verwijst alleen naar de mate van bescherming tegen UVB-straling, maar zegt niets over de bescherming tegen UVA-straling.
Ongeveer de helft van de zonnestraling bestaat uit zichtbaar licht. De andere helft bestaat uit infrarood licht en een klein deel ultraviolette straling. De straling die de meeste gevolgen heeft voor de huid is de ultraviolette straling.
UVC-stralen zijn het meest schadelijk, maar bereiken de aarde niet door de ozonlaag.
UVB-stralen zijn vooral verantwoordelijk voor het verbranden van de opperhuid.
Afhankelijk van je huidtype zul je snel of minder snel verbranden. Ook de stand van de zon heeft te maken met hoe snel je verkleurt. Is de zon feller en ben je dichterbij de evenaar, aan het strand, op het water of in de bergen dan zul je sneller verbranden.
UVA-stralen zorgen voor de bruinverkleuring van de huid.
Lang werd gedacht dat deze stralen onschadelijk zijn omdat er geen verbranding optreedt. Ze dringen echter veel dieper door in het weefsel dan UVB en richten daarom meer schade aan. Ze zijn de grootste oorzaak van vroegtijdige huidveroudering en spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van huidkanker.
Infrarood licht. Deze stralen dringen nog dieper door in de huid dan de UV-stralen. Recent weten-schappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat een overdosis aan infraroodstraling ook schadelijk blijkt te zijn omdat het zorgt voor de aanmaak van reactieve zuurstofverbindingen in de huid.
Chemische zonnefilters filteren slechts die stralen uit het spectrum die oppervlakkige zonnebrand veroorzaken. Op die manier voel je de schade van de zonnestralen niet meer omdat je:
De afgelopen jaren is bovendien aan het licht gekomen dat veel chemische filtersubstanties huidproblemen veroorzaken, zeer schadelijk zijn voor onze gezondheid en een belangrijke bijdrage leveren aan het versneld afsterven van de koraalriffen.
Voor de gangbare zonnebrandproducten worden grondstoffen gebruikt die zijn gebaseerd op oliën en vetten die niet natuurgetrouw zijn, zoals vaseline, paraffine en siliconenolie.
Om chemische zonnefilters te mengen met bovengenoemde minerale oliën zijn agressieve emulgatoren nodig. Deze kunnen allergieën veroorzaken.
Bovendien worden de chemische filters in zonnebrandcrèmes opgenomen in de huid en absorberen daar de UV-straling. De stoffen dringen in de huid, verbinden zich met de huideiwitten en worden op die manier lichaamsvreemde eiwitten die eveneens allergieën kunnen oproepen.
Verder is inmiddels onweerlegbaar bewezen dat chemische zonnefilters een hormoonverstorende werking hebben waardoor ze verantwoordelijk zijn voor diverse vormen van kanker.