geplaatst op 27 oktober 2022 door Carine Engelen-Fraikin

Wondermiddelen in cosmeticaland

Retinol (een andere naam voor vitamine A) wordt door de cosmetica-industrie een gouden ingrediënt genoemd om rimpels te verminderen. Crèmes, lotions, serums, we willen alles gebruiken wat de reclame ons beloofd om onze huid jong en fris te houden. En vitamine A klinkt ook nog eens heel gezond. Maar hoe werkt deze stof?

Vitamine

Retinol is de pure vorm van vitamine A1, een in vet oplosbare vitamine. Deze vitamine komt onder meer voor in lever, melk en eigeel. Het is een essentiële vitamine voor het behoud van een goede gezondheid. Het is onder andere belangrijk voor het gezichtsvermogen en onmisbaar voor het functioneren van de huid en slijmvliezen.

In cosmetica, vooral in zogenaamde anti-aging crèmes, worden retinol en de verwante retinolesters toegepast om huidrimpels te verminderen. De reclame noemt het zelfs een ‘superhelden-ingrediënt’.
Retinol geeft echter veel risico op huidirritatie. Tegenwoordig wordt daarom een nieuw lid van de ‘superheld’ vitamine A-familie toegepast, namelijk hydroxypinacolone-retinoaat omdat deze substantie weinig tot geen huidirritatie zou veroorzaken.
» Maar ... dit is ook een ester van retinoïnezuur en werkt dus vergelijkbaar.
De huid wordt door deze producten dunner, vochtarmer en gevoeliger voor zonlicht!

Hoe werkt het?

Door vitamine A-producten aan te brengen op de huid wordt de verbinding tussen de cellen in de hoornlaag verstoord. Hierdoor worden de ‘dode’ hoorncellen sneller afgestoten waardoor in de onderste laag van de opperhuid in rap tempo nieuwe cellen moeten worden gevormd die dan (te) snel aan de oppervlakte komen terwijl ze daar nog niet klaar voor zijn. De opperhuid heeft namelijk 28 tot 30 dagen nodig om zich dusdanig te ontwikkelen dat ze een optimale bescherming biedt tegen invloeden van buitenaf.

Teveel

Vitamine A is een vitamine die oplosbaar is in vetten. Het lichaam slaat een overschot van deze vitamine op in de huid.  Retinol, retinolesters en retinoïnezuur worden via de huid door het lichaam opgenomen en dragen zo bij aan de totale inname van vitamine A.
» Het is net als bij parabenen ... het gaat niet alleen om de wettelijk toegestane hoeveelheid van een voedingsstof of inhoudsstof per product, maar om de optelsom van alle stoffen die dagelijks worden gebruikt - het zogeheten stapelingseffect.

Dus ook al klinkt het gezond, vitamine A en co zijn absoluut niet onschuldig. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat langdurige overmatige opname van vitamine A kan resulteren in een droge huid, gebarsten lippen, haaruitval, en bovendien spierpijn, vermindering van de botdichtheid en leveraandoeningen. Er zijn zelfs deskundigen die pleiten voor een verbod van deze stof.

Wat dan wel?

Gelukkig zijn er alternatieven voor het mooi en gezond houden van je huid.
Om de nevenwerkingen van vitamine A te voorkomen, wordt deze stof bewust niet toegepast in de Rosel Heim nature + science producten, maar wordt provitamine A (bètacaroteen) gebruikt dat – alleen als het lichaam er behoefte aan heeft – in de huid wordt omgevormd tot vitamine A.
Dit is een methode die geen schade toebrengt, maar jou en jouw huid in hun waarde laat.

Geef de huid wat ze nodig heeft om gezond te blijven.
Ze is het waard, nu en in de toekomst, je hele leven lang.