geplaatst op 27 mei 2023 door Carine Engelen-Fraikin
De zomer is in aantocht en dus worden we weer overspoeld met aanbiedingen van zonnebrandcrèmes in allerlei soorten en uitvoeringen.
De meeste mensen kiezen voor een fles met de hoogste SPF. Hoe hoger hoe beter, toch?
Maar wat betekenen die SPF-nummers eigenlijk?
SPF staat voor Sun Protection Factor en het cijfer ernaast geeft aan hoe lang het duurt voordat een ongebruinde huid rood begint te worden met zonnebrandcrème. Dit in vergelijking met hoe lang het duurt voordat je verbrandt zonder crème.
De internationale getallen zijn tot stand gekomen via laboratoriumtesten. Het is dus geen aanwijzing hoe langdurig je je huid mag blootstellen aan zonnestraling.
In de praktijk hangt de tijd die je in de zon kunt verblijven zonder te verbranden niet alleen af van de SPF van de zonnebrandcrème, maar ook van andere factoren zoals:
In de Europese Unie mogen geen hogere beschermingsfactoren dan 50 op de producten worden aangegeven. De reden hiervoor is dat dergelijke hoge beschermingsfactoren de indruk wekken dat je met deze producten zeer lang in de zon mag blijven.
» Maar ... als je te lang in de zon blijft dan verhoog je het risico op huidkanker door blootstelling aan UV-stralen. Daarvoor zijn niet alleen UVB- maar vooral ook UVA-stralen verantwoordelijk zijn. De SPF houdt daar geen rekening mee.
SPF 30 is onder normale omstandigheden voldoende.
Bijna 97% van de UV-stralen worden teruggekaatst bij een zonbeschermingsproduct met minerale filters of verandert in het geval van een zonnebrandcrème met chemische filters.
Geen enkele UV-filter beschermt je voor 100%. Ook een factor 50 niet!
Deze benadert de 98% en dat is maar één procent meer dan bij een factor 30.
Veel mensen vertrouwen helaas blindelings op de SPF die de fabrikant op de tube heeft gezet en luisteren niet meer naar de signalen van hun lichaam.
» En bedenk ... hoe hoger de beschermingsfactor des te meer chemische filters er aan het zonnebrandproduct zijn toegevoegd. Met alle risico’s van dien, maar daarover meer in de volgende blog ...
SPF zegt alleen iets over de tijdsduur en niets over de kwaliteit of inhoudsstoffen van het zonbeschermingsproduct!