geplaatst op 27 december 2024 door Carine Engelen-Fraikin

Wintertenen

... is zo’n typische aandoening waar je in deze tijd van het jaar met koud, nat en guur weer last van kunt krijgen. Dat gebeurt bijvoorbeeld na een heerlijke winterwandeling bij temperaturen onder het vriespunt. Bij thuiskomst beginnen  je  tenen op een gegeven moment te  tintelen of te jeuken en er ontstaat een branderig gevoel.
Ook kunnen ze gaan opzwellen, rood of paarsblauw verkleuren en zelfs behoorlijk pijn doen.
Dit zijn de symptomen van wintertenen!
Met een beetje pech heb je hier de rest van winter hinder van.

De oorzaak van wintertenen

Bij koude temperaturen gaan de bloedvaten vernauwen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam om zo weinig mogelijk warmte te laten ontsnappen. Zodra het lichaam weer warmer wordt, zullen de bloedvaten zich verwijden en komt de bloedsomloop weer goed op gang. Bij wintertenen is dit proces verstoord en is er sprake van een voortdurende  vaatvernauwing. Hierdoor ontstaat er zuurstofgebrek in het bloed van de tenen met als gevolg kleurverandering en zwelling, maar ook jeuk of pijn.

Om wintertenen te voorkomen is het belangrijk om de voeten vooral goed te beschermen tegen kou en vocht:

  • draag degelijke leren schoenen die goed ventileren en niet knellen;
  • gebruik eventueel inlegzolen met actieve kool (tegen zweetvoeten);
  • zorg vooral voor droge voeten en laat natte schoenen goed drogen (drie dagen);
  • sokken met wol isoleren goed en zorgen dat de voeten droog blijven;
  • vervang sokken die vochtig zijn geworden zo snel mogelijk;
  • laat koude voeten langzaam op lichaamstemperatuur komen en verwarm ze niet bij de open haard, de houtkachel of tegen de radiator van de centrale verwarming;
  • neem niet elk avond een hete kruik mee naar bed, maar draag bij voorkeur speciale wollen bedsokken tegen koude voeten.

Verzorging van de voeten en tenen

  • Verzorg de voeten goed met Rosel Heim hand- en nagelemulsie en intervall met avocado-olie. Hierdoor wordt de huid beschermd, weerbaar en goed gevoed.
  • Het invetten van de huid rondom de tenen met deze crèmes zal niet alleen de pijn, maar ook de jeuk verzachten.
  • Was de voeten niet met vloeibare zeep (tensiden), maar bij voorkeur met Rosel Heim squalaanolie. Dep de voeten droog en masseer de nog wat vochtige voeten met het restant van de squalaanolie die op de huid is achtergebleven. De massage stimuleert de doorbloeding waardoor ook de eventuele vochtophoping zal verminderen.
  • De doorbloeding kan ook worden gestimuleerd met wisselbaden; drie minuten warm water van ongeveer 39°C afgewisseld met een halve minuut koud water.
    Eindig altijd met koud water.
  • Voorkom dat de huid kapot gaat door wrijving en ga niet krabben ondanks de jeuk. De huid is in de winter heel kwetsbaar en gevoelig voor het ontstaan van wondjes.
  • Maak de huid van de voeten daarom stabieler door ze te ‘looien’ met eikenschors.
    De bast van de eik bevat veel tannine. Dit is een looistof met een adstringerende werking, is effectief tegen zweetvoeten en maakt de opperhuidbarrière sterker.

    Doe 2 eetlepels eikenbast in 500 ml. water en laat dit 15 minuten koken. Daarna filteren en af laten koelen. Dompel de voeten in deze oplossing. Neem niet langer dan vijf minuten een voetenbad, anders wordt de huid te week en extra kwetsbaar.

Sta vooral in de winter op goede voet met je tenen!