geplaatst op 27 juli 2021 door Carine Engelen-Fraikin
Zonneschijn zorgt voor een goed humeur, schenkt levensvreugde, versterkt je immuunsysteem, zorgt ervoor dat je bloed beter stroomt, je ademhaling regelmatig wordt en je bloeddruk normaal. Een van de belangrijkste goede eigenschappen van de zon is dat pro-calciferol in de huid onder invloed van natuurlijke UV-straling wordt omgezet in vitamine D.
Wanneer je te lang en te veel in de zon bent.
Ook als je gezonde huid al beschadigd is door het gebruik van fruitzuren, hormoonzalven, peelingen en andere zogenaamde ‘huidverbeteraars’ krijg je door overmatige zonbestraling nog meer problemen.
doordat de huid een zogeheten barrière tegen licht opbouwt.
Door het dikker maken van de hoornlaag past de huid zich aan de hoeveelheid zonlicht aan.
Het is belangrijk dat de huid de kans krijgt om deze bescherming zelf op te bouwen. Ga daarom in het voorjaar vanaf de eerste zonnestralen elke dag minimaal 10 tot 15 minuten naar buiten zonder zonbescherming. Iedere dag een beetje langer. Na ongeveer vier weken heeft de huid een optimale bescherming opgebouwd voor het klimaat in ons land. Regelmatig korte tijd naar buiten gaan, is beter dan af en toe te lang.
Wanneer je te lang in de zon bent gebleven, waarschuwt je huid door warm en rood te worden. Dit is een signaal dat je te veel van het goede hebt gehad en dat je uit de zon moet gaan. In de zomermaanden kun je het beste genieten en profiteren van de zon tot 11.00 uur en na 15.00 uur.
Een gezonde manier om een overdaad aan zon te vermijden, is eigenlijk heel eenvoudig: zoek de schaduw op of bescherm jezelf met lichte, luchtige kleding en een zonnehoed.
Bij gangbare zonnebrandcrèmes worden met chemische middelen doelgericht dié stralen uit het UV-spectrum gefilterd die verantwoordelijk zijn voor zonverbranding (UV-B). Op die manier wordt verbranding door de zon vertraagd of helemaal verhinderd. De overige stralen (UV-A) richten echter ook schade aan, maar dat merk je niet omdat je niet verbrandt.
De afgelopen jaren is bovendien aan het licht gekomen dat sommige chemische filter-substanties problematisch en zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Ze kunnen allergieën veroorzaken en het vermoeden bestaat dat ze een hormonale werking hebben waardoor ze verantwoordelijk zijn voor diverse vormen van kanker.
Ook zijn zonnebrandproducten die chemische zonnefilters bevatten een belangrijke oorzaak van de vernietiging van koralen. Steeds vaker verbieden bepaalde regio’s daarom het gebruik van zonnebrandproducten met chemische filters (zoals oxybenzone en octocrylene) op hun stranden.
Mineralen zoals titaniumdioxide en zinkoxide verwerkt in een huidvriendelijke basiscrème vormen een beschermende laag op de huid en weerkaatsen net als een spiegel álle UV-stralen. Hoe dichter de reflecterende deeltjes bij elkaar liggen, hoe hoger de lichtbeschermingsfactor (SPF). Dus de manier waarop de crème wordt aangebracht – dikker, dunner, vaker – zorgt ervoor dat de zonbescherming steeds individueel is aangepast aan de straling én aan de gevoeligheid van de huid.